woensdag 9 juli 2008

Een dag krabben en schilderen


25.05.08 De boot ligt op de kant. Er moet een laag antifouling op en er zijn een paar plekken met roest die moeten worden behandeld. We hebben versterking gekregen van mijn vader.
We besluiten eerst met een krabber de losse troep te verwijderen. Pa heeft duidelijk de betere tools. Hij heeft er dan ook al heel wat uren knutselen met boten opzitten. Zijn krabber is recht, een soort beitel. Dit blijkt een stuk beter te werken dan de conventionel driehoekige krabber waarmee je een trekbeweging maakt. De beitelvormige krabber heeft een lange steel waardoor je beter met twee handen kunt werken. Je werkt van je af en kunt er meer kracht mee zetten. Ik besluit er bij het eerstvolgende bezoek aan een bouwmarkt een te kopen.
Berend heeft gisteren de onderkant goed afgespoten met een hogedrukspuit. Daardoor is de meeste vuiligheid en losse troep verdwenen. De roestplekken worden behandeld met een zilverkleurig goedje waarvan ik de naam nu even ben vergeten.

Het krabben is veel werk. Er staat een stevige wind en koude wind en er is in de loop van de middag regen voorspeld. Doorwerken dus. Zoals ik al had verwacht is de onderkant een rotklus omdat je half liggend boven je hoofd werkt. Met zijn drieën schiet het toch lekker op en tegen twaalven kunnen we aan de antifouling beginnen. Het zwarte teerachtige goedje laat zich gemakkelijk met een vachtroller opbrengen. We hebben de spullen uit de havenloods en betalen na afloop naar verbruik. Prettig zulke faciliteiten. Handig ook dat er mensen rondlopen die verstand van zaken hebben. Voor ons in dit stadium een belangrijke steun. Op advies brengen we 1 laag antifouling aan. De boot zal over 4 maanden waarschijnlijk weer op de kant liggen. Moet voldoende zijn redeneert onze vraagbaak. De dioden zien er nog goed uit maar voor de zekerheid laten we hier onze expert ook nog even naar kijken. Ik ben benieuwd hoe hij in september/oktober uit het water komt...

Mooi om te zien hoe het opknapt als de antifouling is aangebracht. Ik vraag me wel af hoe het zich zal houden. Met name de plekken die we nu tegen roest hebben behandeld. Het regent nu echt en we zijn klaar. Inpakken en wegwezen. Het is inmiddels 4 uur en we zijn moe maar voldaan. Komende week kan de boot het water weer in.

1 opmerking:

coby zei

Hallo Jeroen en Karin,

Leuk om te lezen dat jullie de Amazone hebben gekocht.
Wij hebben de Amazone gehad van 1981 tot 2002.
Indien jullie vragen hebben met betrekking tot de Amazone kunnen jullie contact opnemen met
harryvanderlaan54@hotmail.com

Met vriendelijke groeten,
Harry en Coby van der Laan.