dinsdag 15 juli 2008

De eerste keer varen

02.06.08: Het weekend hebben we geklust en schoongemaakt en dus is het nu tijd om eindelijk te gaan varen. Met de eerste ongeplande capriolen nog vers in het geheugen gaan we voor een goede voorbereiding. Prio 1 is genoeg diesel. Het lijkt ons een slecht idee om de eerste keer aanleggen te oefenen bij de dieselpomp. Dus verzamelen we alle dieseltanks die we kunnen vinden. Het is in totaal 20 liter. Dat moet genoeg zijn voor de eerste trip. Na het vullen staat de meter van de tank op halfvol. Geen idee of dat klopt. Martijn maken we vast met zijn zwemvest aan een lijn op het achterdek zodat hij niet over de rand kan vallen. We varen behoedzaam achteruit. De neus begint al meteen te draaien maar Karin kan hem afduwen. Even later varen we vooruit (!) de haven uit. Dat viel alles mee! We varen over het kanaal en het sturen blijkt redelijk makkelijk te gaan. We staan nog wat onwennig op het achterdek en zijn op onze hoede voor andere schepen. Al gauw blijkt dat het, in tegenstelling tot het weekend, helemaal niet druk is op het water. We varen het kanaal uit tot we een paar eilanden passeren. We gaan links om de eilanden en door een korte smalle sloot die toegang geeft tot een groter water. Dit is leuk zeg! Na drie kwartier zien we een mooi eilandje en we besluiten aan te leggen.

De eerste aanlegmanouvre gaat best goed hoewel we de boom over het hoofd hebben gezien waarvan de takken tot ver over het water hangen. Normaliter zie je zo'n boom echt niet over het hoofd maar we komen er pas achter dat we de mast strak tegen zijn takken hebben geparkeerd als we op de kant staan en de boot nog wat verder naar voren willen trekken. We kijken verbaasd omhoog als de elzeproppen op het dek stuiteren. Hier zijn we duidelijk nog niet goed op ingesteld. We moeten er erg om lachen. Het eilandje biedt veel schaduw waar we dankbaar gebruik van maken. Het is weer ontzettend heet. Te heet voor ons. We ontdekken de werking van een zonneluifel van doek en bamboestokken. We hadden al eerder een discussie of de stokken in de lengte of overdwars over de giek moeten. Overdwars en dan opspannen tot ze licht doorbuigen geeft het meest bruikbare resultaat. Het ziet er leuk uit vinden we, en het blijkt erg praktisch. We picknicken op het eiland. Martijn kan zich er lekker uitleven (met zwemvest).
Het is laat in de middag als we terug komen in de haven. Het aanleggen is een spannend moment. Het gaat redelijk goed en de buurman helpt ons door de lastige momenten. Het was een warme maar mooie dag.
We hebben afgelopen dagen veel gedaan. Voldaan gaan we naar huis.

Geen opmerkingen: