maandag 30 september 2013

Nieuwe Maas

23 juli WSV Hoogvliet - Nieuwe Maas - Spui - Tiengemeten - De Hitsert. We stoppen voor boodschappen bij Nieuw-Beijerland. Het is eb en de kade is hoog.
Banjer moet er wel op de een of andere manier af. Op het wadtrapje hebben we planken met vloerkleed gemaakt. Hiermee gaat hij van boord omdat hij niet durft te springen. We maken een parkoersje via het gangboord naar de punt. daar het dak op en vanaf het dak via het trapje op de kant. Dat werkt.
We tanken bij WV Blinckvliet. Van daar gaat het naar het Haringvliet naar Tiengemeten. We kunnen hier helaas niet aanleggen want de haven is vol en er staat een bord dat je er ook niet mag overnachten. Jammer. Daarom varen we door naar de Hitsert. We hebben even gebeld en een boxnummer gekregen. Het invaren gaat helemaal mis. We komen met de punt uit bij de tweede paal. Een herinnering aan de worsteling met windkracht 6 in Friesland komt weer naar boven. Daarom houden we dit keer de paal maar vast. Dan heb je tenminste wat. Dat blijkt een goede zet want langs de 2e paal schuiven we langzaam naar de 1e paal. Van daar kunnen we de neus naar binnen duwen en komen zo de box in. We hebben wel wat bekijks maar gegeven de situatie hebben we het nog netjes opgelost vinden we. Het is een leuke haven. We liggen direct aan het gras met uitzicht over het Haringvliet. Prachtige plek om te barbequeen dus dat doen we dan ook. Maar eerst gaan we zwemmen bij het nabijgelegen strandje.
Hitsert - uitzicht op Tiengemeten

24 juli - We blijven in de Hitsert en wandelen naar de pont die ons naar Tiengemeten brengt. Op het eiland is een leuke natuurspeeltuin waar we vorig najaar ook zijn geweest. Martijn wil er graag heen om nog een keer vlotten te bouwen. Dat doen we en we varen de hele speeltuin door. Het is nog steeds heet en Banjer is tamelijk chagerijnig. 's Avonds pannekoeken!

25 juli - Hitsert - Volkeraksluis - Krammersluis - Grevelingensluis - Herkingen. De Krammersluis Noord is stuk. Binnen liggen de onvortuinlijke watersporters die er niet meer uit kunnen. Het duurt enige tijd tot we de opdracht krijgen om om te varen naar de Zuidelijke sluis die bedoeld is voor vrachtvaart. Hier passen we met zijn allen inclusief een paar vrachtschepen met gemak in. Al met al heeft dit een uur of 2 in beslag genomen. De volkeraksluis ging een stuk sneller maar al met al neemt het sluisgebeuren behoorlijk wat tijd in beslag. Het is al ver in de middag als we door de Grevelingensluis gaan.
Tijdens het schutten ontdekt Martijn een krab die langs de kademuur wandelt. Hij is helemaal onder de indruk want het is geen kleintje zoals we ons hadden voorgesteld.  Vanaf de sluis is het een klein stukje naar Herkingen. We liggen bij de WSV.
Aan het begin van de steiger stikt het van de krabben. We hebben thuis al een krabbentuigje gemaakt met een touwtje en een wasknijper. Met een stukje spek vist Martijn binnen de kortste keren de ene na de nadere krab uit het water. Hij heeft de grootste lol als vervolgens de krabben ontsnappen en via de stijger weer in het water plonsen. Een leuk spelletje.

26 juli - Er is gisteravond een flinke onweersbui over gekomen. In de nasleep is er nog wat wind gemeld en  daarom blijven we in Herkingen. We doen wat boodschappen. Ook de watersportwinkel krijgt een bezoek. Het plan was aanvankelijk om naar een van de eilandjes te gaan maar we besluiten om te blijven liggen.De douches zijn te lekker.

Zeehondensafari
Zeehonden
27 juli- Herkingen - Sint Annaland. Door de sluis rechtsaf. Het is maar een klein eindje varen naar Sint Annaland. Het is eb en naast de Krabbenkreek ligt de plaat droog. Voor ons een paar boten die plotseling een rare draai maken. Als we dichterbij komen zien we waarom. Op de plaat direct langs het water liggen twee zeehonden! We sturen buiten de geul om dichterbij te komen. Da's het voordeel van een platbodem! We kunnen ze vanaf hier mooi bekijken. De beesten liggen er rustig bij en trekken zich weinig aan van alle aandacht. In Sint Annaland treffen we een wat kribbige havenmeester. Het is er duidelijk te druk dus we blijven hier niet lang. We zitten op het terras en halen pizza bij de tegenovergelegen pizzeria.
We hebben een paar schepen op de plaat zien liggen. Morgen gaan we hetzelfde doen.

Geen opmerkingen: