dinsdag 21 mei 2013

Raamrubber

maart 2013 - Ik ben al enige tijd op zoek naar een passend raamrubber. De rubbers zijn va 1967 en inmiddels aan het vergaan. Bij één patrijspoort ging het lekken. Met vaseline hielden we het nog droog maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat de lak onder het raam is aangetast. Het is een lelijke plek en voor we daar iets aan kunnen doen, moet het raam worden gemaakt. In september is het raam eruit gehaald en gedemonteerd. Dat ging gemakkelijk want de kit liet snel los. Het raam bestaat uit twee halve ovalen die met twee messing plaatjes bij elkaar worden gehouden.
De grootste uitdaging blijkt om een passend raamrubber te vinden. Bij de watersportzaak hebben ze alle boeken nageslagen maar zonder succes. Ook op internet is niets te vinden dat echt past. Uiteindelijk nemen we contact op met Westerdijk. Meneer Westerdijk neemt op. We kunnen het beste contact opnemen met Rafa in Leusden (www.rafa.nl). Na een telefoontje met Rafa, die erg behulpzaam zijn, sturen we een mail met de maten (dikte raam, diepte groef en benodigde lengte) en een foto van het raam erbij. We bestellen meteen rubber voor alle ramen. Kunnen we straks weer 46 jaar vooruit (!).
Na een dag komt het pakje binnen. Spannend, zal het passen? Het rubber past perfect en ziet er vrijwel hetzelfde uit als het origineel. Na wat proberen zit het raam weer in elkaar. We besluiten het straks met ordinaire sanitairkit in te kitten. Mocht het er dan weer uit moeten dan gaat dat gemakkelijk. De stalen randen van de uitsparing in de kajuit waren roestig. Deze zijn schoongemaakt en in de Primocor gezet. De oneffenheden geplamuurd en daarna afgewerkt met grondverf.
Verslag, info en foto's in het klusarchief.

Geen opmerkingen: