vrijdag 5 september 2008

Lekkage...

28.06.08
Een week geleden hebben we de watertanks gevuld. Na grondig onderzoek, stelden we vast dat beide vuldoppen in het gangboord daadwerkelijk op de watertanks zijn aangesloten (het zal je overkomen dat het niet zo is...).

Omdat we na het vullen meteen op pad wilden, was er geen tijd om te kijken of alle aansluitingen waterdicht zijn. Dom.
Je raadt het al; als we twee weken later wel tijd hebben (lees: gemaakt) en eens onder de bank kijken staat er een flinke laag water. Het water heeft de boardplaten onder de tanks aangetast. De schimmelt tiert er weelig.
Het duurt even voor ik in de gaten heb waar het water vandaan komt (hij zal toch niet lek zijn he .....). Nadere inspectie van de aansluitingen verklaart waarom het gelekt heeft.

Het zijn twee tanks van beide 70 liter. Ik heb nu dus ook een tip: als je niet zeker weet of de aansluitingen dicht zijn, gooi ze dan niet meeteen tot de rand toe vol! Lekker handig. Met de handpomp die we in een van de ruimtes van het dek hebben gevonden pompen het water in een emmer. Van de emmer gaat het de gootsteen in. Het moet voorzichtig om te voorkomen dat het een waterballet wordt. Het verbaast me ondanks dat nog hoe snel het gaat. Als na een half uurtje beide tanks leeg zijn, koppelen we ze los.
Na nog een half uurtje dweilen is het onder de banken weer redelijk droog. Vanuit het midden onder de vloer komt nog af en toe een straaltje water. Het zal nog wel even duren voor het daaronder ook echt droog is.
We besluiten de beide tanks mee naar huis te nemen om de aansluitingen te verbeteren.

Bij een watersportwinkel in Amsterdam laten we ons eens goed voorlichten. Van belang is de diameter in verband met de doorvoercapaciteit. Logisch eigenlijk. De slangen liggen er echter al dus we houden 12 mm aan. Daarnaast worden we gewezen op de rand waarmee de doorvoer wordt geklemd op het materiaal van de tank. Deze rand moet voldoende breedte hebben. Verder krijgen we het advies om wat sicaflex tussen de randen van de doorvoer te doen en deze eerst wat te laten aandrogen alvorens de boel vast te draaien.

Ik maak de gaten met een gatenzaag (op de boor). Kit ertussen en lichtjes aandraaien. Het is eigenlijk een klusje van niets. Het lijkt me beter wat marge te houden tussen de onderrand van de tank en de doorvoer. Het lijkt me namelijk niet verkeerd dat het onderste laagje water niet wordt opgepompt aangezien hierin de troep uit de leiding (roest!) bezinkt. Omdat ik over de oude gaten heen moet zagen lukt het met de marge maar net.

Een dag later de boel aangedraaid. Het ziet er solide uit. Ik ben wel tevreden over het resultaat.
Komend weekend zetten we ze erin en dan maar zien of we weer moeten dweilen!


Geen opmerkingen: