woensdag 15 april 2009

Lente

13 April 2009 - Het weer en temperatuur hebben de afgelopen maanden niet meegezeten. We hadden eerder aan de slag gewild maar dat is desondanks niet gelukt. We hebben een week vrij en het lijkt goed weer te worden met temperaturen rond 20 graden.

De constructie met het grote zeil is toch niet erg goed bevallen. Te weinig ventilatie. Het zeil is al erg beschadigd door de wind en drukplekken. Hier en daar verschijnen al gaatjes. We vergelijken met andere boten en zien dat de meeste een zeil van zwaardere kwaliteit gebruiken. Volgende winter gaan we dit anders aanpakken.

Het lijstje klussen is lang vanwege het achterstallige onderhoud. Thuis hebben we de kluiverboom opgeknapt. De zwaarden zijn er slecht aan toe (rotte plekken). De werkzaamheden hieraan zijn gestaakt vanwege ruimtegebrek op het zolderkamertje (2x3 m.). Een van de zwaarden heeft een tijd gediend als werkbank van Martijn. Dit heeft wat deukjes opgeleverd van het hamertje dat hij voor zijn klussen gebruikt. Gelukkig niet ernstig.
Inmiddels is er in de tuin een schuur gebouwd met voldoende ruimte voor onderhoudswerkzaamheden. Zodra de bouw klaar is gaan we met de zwaarden beginnen.

Deze dagen staan in het teken van de mast en de roest. De lak op de mast is op veel plekken afgebladderd. Het hout is grijs uitgeslagen. We gaan alle lakresten verwijderen.
Op het dak van de kajuit is de polyesterplamuur gaan scheuren. Hierdoor is vocht onder de plamuur gekomen met roest tot gevolg. Er zijn meer dan 10 van deze plekken. We hebben besloten ze open te maken, en het staal eronder schoon te maken. Ditzelfde voor de overige roestplekken. Te beginnen met de kajuit, daarna de loopdekken. Daarna het onderwaterschip.

Geen opmerkingen: