donderdag 19 mei 2016

Waterwerk

Vorig jaar hebben we een Flojet dekwaspomp aangeschaft en inmiddels is er al heel wat mee gesopt en geboend. Vooral van Martijn een favoriet spelletje en met slang nog leuker dan met de emmer!
Alleen moeten wel alle luiken en patrijspoorten dicht anders wordt binnen ook meegesopt. De pomp lag nog los in de bun en het werd tijd om deze in te bouwen. Ideaal zou zijn met een aansluitpunt in de kuip dus die hebben we ook ergens op de kop getikt. Afgelopen weekend begonnen met inbouwen. De juiste plek uitgemeten voor het aansluitpunt en een gat van 4 cm geboord. Daarna de schroefgaten geboord, het staal gegrond en het aansluitpunt met kit gemonteerd. Vervolgens de pomp geplaatst en de slangen aangesloten. Beide zitten nu in de bakskist naast de lenspomp. De aanvoerslang hangen we gewoon overboord. De spuitslang is 2 meter te kort maar daar wordt aan gewerkt. De elektra komt later. Voor nu gebruiken we de acculader. Een directe aansluiting op het vlak voor de aanvoer zou nog een optie zijn maar is ook wel een ingreep met nadelen. Daarom laten we het voorlopig zo. Nu maar hopen dat we niet per ongeluk een kikker opzuigen.



woensdag 18 mei 2016

Kluswerk 2016

 Er lag nog een klus te wachten, namelijk het vervangen van de raamrubbers van de ovale patrijspoorten. Eén was een paar jaar geleden al gedaan vanwege lekkage. De rest waren we nog niet aan toe gekomen. Uiteindelijk besluiten we om de twee ronde patrijspoorten aan weerszijden van de kajuit er ook maar uit te halen want daar zit roest onder. Na het verwijderen van de ramen begonnen met het schoonmaken en herstellen van de sponningen. Bij de ovale ramen viel dat mee. De ronde ramen waren er slechter aan toe. Achter een raam vielen er gaten in het staal. Dat hebben we hersteld met epoxyplamuur tegen een afdichtlaag aan de binnenzijde. Het ronde raam aan stuurboord was bevestigd met messing bouten en moeren. Daarvan was er een afgebroken. Ze zijn  vervangen door nieuwe van rvs. Het ronde raam aan bakboord was bevestigd met houtschroeven door het staal van de kajuit in een multiplex plaat aan de binnenzijde. Na 2x gronden plamuren schuren en nog 2x gronden alle ramen er weer op gekit. Daarna de kajuit opnieuw geschilderd. En vervolgens fingers crossed dat het goed zit en waterdicht is. Tot nu toe gaat het goed. Meer foto's vind je in het klusarchief.


dinsdag 17 mei 2016

En de winnaar is... (Touw & touw II)

Het nachtje slapen zit er op en we hebben een keuze gemaakt voor het touw van de vallen.
En de winnaar is: Spunflex. Reden: goede prijs, duurzaam. We betalen 121 euro voor 110 meter.
We bestellen een spoel met nog een extra stuk los (bij Van Meer). Een paar dagen later is het binnen via de post. En dan kunnen we beginnen met het op maat maken en afwerken van de vallen. Dat is nog een klusje. Het touw is nog wat stug maar is op zich voldoende goed te handelen. Het zal door gebruik nog soepeler worden. De touweinden werken we af met takelgaren. De dag dat we te water gaan zetten we meteen de mast overeind. Met de nieuwe vallen ziet het er mooi uit. Voorlopig hoeven we niet bang te zijn dat we er weer een stuk trekken.



Gewogen en te licht bevonden

Dit jaar worden alle schepen bij de tewaterlating gewogen. Met de aankoop kregen we een gewicht door van 'ongeveer' 7 ton. Maar hoeveel is ongeveer? Toen we van haven wisselden hebben we dat gewicht maar aangehouden. Het maakte deel uit van de gevraagde gegevens voor aanmelding en dat had alles te maken met de kraan. De oude ging geloof ik tot 6 ton. In de jaren die we op de wachtlijst stonden is de oude kraan vervangen voor een nieuwe van 8 ton. De eerste keer hijsen was best spannend. Krakende banden, kritische blikken... Nog een keer "Hoe zwaar is 'ie?"
Maar alles ging goed. Geen centje pijn, en de jaren daarna werd het routinematig erin en eruit. Maar dit jaar met de weging is het toch anders. Stel dat we toch in de buurt van de 8 komen? We denken niet dat dat kan maar zeker weten we het ook niet. Zou wat zijn als we uit moeten wijken naar een andere kraan... Al snel komt het verlossende oordeel: " Zesduizendzeshonderdenzesenzestig kilo". Bijzonder getal. We zijn dus te licht bevonden!